Karta suomeksi

Jakobstads och Lassfolkska kvarterets historia

Utgrävningarna gjordes i Lassfolkska kvarteret i centrum av Jakobstad. Kvarteret har fått namn efter spetsfabriken som verkade på tomten på 1900-talet och efter dess ägare.
Staden Jakobstad är grundad år 1652, och den är yngst av de städer som grundades i Österbotten före stora ofreden. Den äldsta kartan över stadsområdet är uppgjord av Johan Persson Gädda och är från år 1693. Kartan visar stadsområdet med dess gränser och närmaste omgivning.

De äldsta uppgifterna från tiden före stadens grundläggning berättar om en handelsplats vid Pedersöre hamn. Vid tiden för stadens grundläggning i mitten av 1600-talet har hamnen flyttats till Kittholmen, där de holländska bröderna Momma också hade sitt skeppsvarv åren 1666–1672. Den nya staden låg i närheten av hamnen och kyrkan och hade goda trafikförbindelser. Ett problem under det kommande århundradet var att en del av området var utsatt för översvämningar och utgjorde ett hinder för byggverksamheten genom att det var så sankt och försumpat.

Den första kartan över stadens kvarter uppgjordes av Jacob Johan Wikar år 1735. Kartan visar också det område som ingärdades av tullstaketet. Efter stora ofreden (1713–1721) var staden nedbränd av ryssarna, så när som på några borgarhus. Då ändrades inte stadsplanen, utan staden byggdes upp igen enligt den gamla planen. I slutet av 1700-talet utvidgades staden utanför det gamla stadsområdet.

Löfdahls karta från år 1760 monterad ovanpå Jakobstads nuvarande detaljplan.
Bild 1. Löfdahls karta från år 1760 monterad ovanpå Jakobstads nuvarande detaljplan. Källa: MV/RHO. Mökkönen 2002. Bilaga 3.2.

År 1835 förstördes stadens förmögna och äldsta del, Södermalm, i en brand. Samma år utarbetade Anders Berger ett förslag till stadsplan, där kvarteren i stadens södra del gjordes större än tidigare.

De gamla kartorna, monterade ovanpå kartan av dagens Jakobstad, och kartan från år 1783 utgör viktiga kunskapskällor i museiverkets inventering. Med hjälp av dem och stadens skrivna historia kan man reda ut ägarna till nästan alla tomter från tiden före stora ofreden och ända till början av 1900-talet.

Karta från år 1783 där tomtnumren är utsatta.

Bild 2. Karta från år 1783 där tomtnumren är utsatta. Bild: Jakobstads museum. Foto: J.-O. Hedman.

En pipa av rödlera Glasföremål En sked  tillverkad av ben En pipa med huvud i form av en skäggig man