Bakgrunden till utställningen
Åren 2007 och 2008 gjordes arkeologiska utgrävningar i Lassfolkska kvarteret i centrum av Jakobstad. Utgrävningarna var nödvändiga, eftersom ett stort byggprojekt planerades i kvartersområdet, som är skyddat enligt fornminneslagen. Utgrävningarna genomfördes av Museiverket.
Vid utgrävningen undersöktes totalt 284 m² av kvartersområdet. Det är den första utgrävningen av det stadsområde i Jakobstad som fanns före stora ofreden (1713-1721). Här dokumenterades alltså unika delar av stadens oskrivna historia. Jakobstad är en av de städer som grundades i Finland under Sveriges stormaktstid. De underjordiska lämningarna från 1600- och 1700-talet, som finns i de här städerna, är därför en del av hela Finlands gemensamma arkeologiska kulturarv.
Avsikten med en arkeologisk utgrävning är att bevara det förgångna åt kommande generationer. I utställningen granskas stadens och kvarterets historia utgående från utgrävningarnas viktigaste fynd, dvs. de fasta fornlämningarna, och de föremål som togs till vara.