Kartta på svenska

Ihmiset ja arki

Naisväki huolehti talouden arjen pyörityksestä, kuten perheen ja mahdollisen työväen aterioiden valmistuksesta. Ruoka tehtiin usein punasaviastioissa, mutta myös puu- ja metalliastioita käytettiin. Punasavesta valmistetut astiat olivat arkista käyttötavaraa 1600–1800-luvuilla. Kolmijalkapatoja käytettiin sekä yhteisinä ruokailuastioina että ruoanvalmistuksessa, kuten myös erikokoisia pannuja, vateja ja kulhoja. Savesta valmistetut pullot, ruukut ja kannut olivat tarkoitettu juomien säilytykseen ja tuopit juomiseen.

Emäntä kotitöissä.

Kuva 1. Emäntä kotitöissä. Kuva: Museoviraston kuvakokoelmat. Kuvaus:Vahter Tyyni.

Rikkoontuneita saviastioita korjattiin tarpeen tullen. Irronneisiin paloihin porattiin reiät, joiden avulla palat liitettiin toisiinsa reikien läpi pujotetulla narulla. Myös kaivauksilta löytyneissä punasaviastioiden sirpaleissa esiintyy korjaamista varten tehtyjä reikiä.
Ruokailu tapahtui pääasiassa veitsien ja lusikoiden avulla. Veitsien kahvat oli yleensä tehty puusta, mutta hienoimpien veitsien varsimateriaalina on käytetty hopeaa, norsunluuta, jalopuuta tai vaikkapa meripihkaa. Pietarsaaren löytömateriaali sisältää muutamia lusikoita ja useita veitsiä – näistä yksi on tehty kokonaan puusta. Lasiesineiden paloja löytyy kaivauksilta yleensä runsaasti. Tyypillisiä löytöjä ovat lasipullojen ja lasipurkkien suuosat tai kylkipalat. Pietarsaaren Lassfolkin korttelin kaivauksissa talletettiin myös lasiastioiden kappaleita, kuten pikarin jalka.

Tekstiilien valmistaminen, kuten pellavan käsittely, kutominen, kehruu ja ompelu kuuluivat naisten askareisiin. Kotitarpeisiin tehtyjen tekstiilien valmistuksesta kertovat kaivauksilta löydetyt sormustin, sakset ja neulat. Aikalaisten pukeutumisesta kertovat kaivauksilta löytyneet soljet ja napit. Varakkaamman väen hienostuneempaa pukeutumista kuvaavat muun muassa kullattu solki ja lasihelmet, joilla on voitu kirjailla vaatteita. Muita vaatetukseen liittyviä löytöjä olivat nahkaiset kengänpohjien kappaleet, joista muutamissa voidaan yhä nähdä ompeleiden jälkiä. Löytöjen joukossa oli niin lasten kuin aikuisten jalkineiden pohjia.

Pihoja katettiin joskus tiilillä.

Kuva 2. Pihoja katettiin joskus tiilillä. Kuva: Museovirasto.

Punasavipiippu  Lasiesine Luulusikka Kasvopiippu